مهم ترین واحدهای اندازه‌گیری فواصل نجومی

ساخت وبلاگ

اندازه‌گیری فواصل نجومی

1. شعاع خورشیدی واحد اندازه گیری طول است برابر با شعاع قراردادی خورشید یعنی برابر با 695500 کیلومتر. از این واحد بیشتر برای اندازه گیری شعاع سیارات و ستارگان استفاده می‌کنند. مثلا  اندازه ی شعاع زمین و شعاع مشتری برحسب این واحد به ترتیب تقریبا 0/01 و  0/1 است یعنی شعاع خورشید تقریبا صد برابر شعاع زمین و ده برابر شعاع سیاره‌ی مشتری است. بد نیست بدانید درجهان ستارگانی وجود دارند که بسیار بزرگ‌تر یا به عبارت دقیق‌تر بسیار پهناورتر  از خورشید ما هستند. مثلا یو ایگرگ اسکاتی(UY scuti) ستاره‌یی است که شعاع خورشیدی‌اش حدود 1708 است. یعنی اگر آن را به اندازه‌ی یک توپ فوتبال در نظر بگیریم کره‌ی خورشید ما در مقابل‌اش کوچکتر از یک دانه‌ی ارزن است و کره‌ی زمین ما اصلا با چشم معمولی دیده نمی‌شود!!!

2. واحد نجومی. این واحد، فاصله‌ی متوسط زمین از خورشید است یعنی حدود  150میلیون کیلومتر یا دقیق‌تر 149 میلیون و ششصد هزار کیلومتر. مثلا  ستاره‌ی پراکسیما سنتوری  یا همان همسایه‌ی دیوار به دیوار ما به اندازه‌ی 268770 واحد نجومی از ما فاصله دارد. آه خدای من!! چقدر جهان تو پهناور است که  تازه این نزدیک‌ترین همسایه‌ی نورآفرین ماست و ما انسان‌ها که از جهالت به جان هم افتاده‌ایم چقدر در مقابل عظمت این جهان تو تنها و کوچکیم. به هرحال بد نیست بدانید دورترین نقطه‌ی منظومه‌ی شمسی ما در فاصله‌ی 122 واحد نجومی از ماست.

3. سال نوری. مسافتی است که نور در مدت یک سال طی می‌کند. وقتی می‌گویند فاصله‌ی فلان ستاره از زمین ما دو هزار و پانصد سال است یعنی نوری که اینک از آن ستاره  می بینیم در واقع درزمان هخامنشیان از آن ستاره به راه افتاده و حال به ما رسیده است. فاصله‌ی نزدیک‌ترین ستاره از ما تقریبا چهار سال نوری و فاصله‌ی دورترین ستاره از ما بیش از سیزده میلیارد سال نوری است.

4. پارسک. هر پارسک حدود 31 ترلیون کیلومتر است. هر چهار پارسک تقریبا سیزده سال نوری است. بنابراین پارسک بزرگتر از سال نوری است. تعریف دقیق پارسک از روی اختلاف منظر مشاهده‌ی ستاره از دو نقطه به فاصله‌ی قطر زمین(به طوری که این اختلاف منظر برابر با یک ثانیه‌ی قوسی باشد) انجام می‌شود. تعریف پارسک و اختلاف منظر در «فرهنگ توصیفی اپتیک و اپتومتری» آمده ولی سعی می کنم آن را در نوشته‌های بعدی به زبان ساده‌تری توضیح دهم.

کشکول علمی سهراب ...
ما را در سایت کشکول علمی سهراب دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : homeworlda بازدید : 206 تاريخ : سه شنبه 30 مهر 1398 ساعت: 3:16